Najveće uštede u administrativnom poslu upravo su na strani primaoca eRačuna. Oni su korisnici usluge eRačuna bez obzira što ih još uvek ne šalju.

Zašto nam je zakonodavac „nametnuo“ eRačun

Zakonodavac želi da poslovne procese u doba digitalizacije optimizuje, ubrza i obezbedi. Postoje i drugi razlozi, naravno, ali nama koji se bavimo biznisom, ovo je već dovoljan motiv da se prilagodimo zahtevima kako zakonodavstva tako i tržišta i učinimo sve da na njemu budemo konkurentni. eRačun je jedan od alata kojim se želi obezbediti sigurna trgovina, odnosno kojim su odlučili ubrzati javnu upravu, povećati transparentnost procesa javne nabavke i smanjiti administrativni trošak poslovanja.

Tu sad dolazimo do onog najzanimljivijeg dela – najveće uštede u administrativnom poslovanju upravo su na strani primaoca eRačuna.

Šta eRačun znači za primaoca

eRačun je strukturirani XML dokument koji se čita isključivo računarski, uloga informacijskog posrednika je da ga prenese od klijenta A do klijenta B, osigura zakonske propise, garantuje celovitost sadržaja, verodostojnost pošiljaoca i nepromenljivost u vremenu. Primalac, koji je svestan značenja tog XML-a, zna da se eRačun automatski prosledjuje u računovodstveni program.

Informacijski posrednik  mu time omogućuje da radne sate koje bi potrošio na prepisivanje desetine ili stotina računa svede na jedan klik. Možemo reći da je tu uštedeo barem osam radnih sati. Omogućava da se ne mora potrošiti niti jedan dinar na papir, toner, registrator, dodatnu policu i sate pretraživanja arhiva kada treba pronaći izgubljeni račun.

Zakon jasno propisuje čuvanje elektronskih dokumenata

Deo primalaca eRačuna u toj se ulozi našao zbog poslovanja s javnim naručiocima  ili firmama koje su ranije digitalizovale svoje poslovanje. Formu zadovoljavaju primanjem elektronskihz računa, ali ih obrađuju jednako kao i papirne; ispisuju, ručno likvidiraju i čuvaju u registratorima. Time direktno krše zakonske propise i izlažu se problemima u reviziji.

Zakon o elektronskom fakturiasnju, kao i ostali zakonski propisi koji uređuju eRačun, obavezni su i za poslovne subjekte primaoce eRačuna, a to znači da moraju osigurati elektronski arhiv za čuvanje elektronskih dokumenata i obrađivati ih drugim metodama, na primer kroz Moj DMS.

Digitalna transformacija je neizbežna

Da se vratimo digitalnom periodu koje nas očekuje; digitalna transformacija više nije pitanje izbora, već je neophodna i neizbežna. U redu je ako će joj se pojedine firme opirati, moguće je da jednostavno nisu spremne za utakmicu na zajedničkom tržištu. No, pre nego nešto nazovemo nametom, razmislimo propuštamo li uočiti priliku da budemo uspješniji.

1 Comment

  1. […] o elektronskom fakturisanju. Kod izdavanja elektronskih dokumenata ne samo e-računa najveće benefite ima primalac jer ga može integrisati i automatizovati svoj poslovni proces. Tu je ključna spremnost […]